· 

APPELTAART


🍮🧁🍰🌱🎂🥧🥮 ZOETE VRIJDAG 🥮🥧🎂🌱🍰🧁🍮

 

Hoe lekker een appeltaart! En dan nog vegan ook!

 

INGREDIËNTEN VOOR SPRINGVORM 26:

 

DEEG:
* 375 gram bloem
* 1 zakje bakpoeder
* 225 gram vloeibare plantaardige margarine (bak- en braad)
* 100 gram lichte bruine basterdsuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* ¼ theelepel zout
* 3 el amandelmelk en een beetje voor het bestrijken

 

VULLING:
* 4/5 grote appels ( bijvoorbeeld Goudreinet en/of Jonagold)
* 1 citroen
* 20 gram suiker
* 1 el kaneel
* 100 g rozijnen
* 2 el custardpoeder of maïzena
* abrikozenjam om in te smeren

 

1) Voeg in een mengkom de bloem, bakpoeder,basterdsuiker, vanillesuiker en zout samen en meng het door elkaar. Voeg de vloeibare margarine en sojamelk toe en kneed het tot een samenhangend deeg, dat niet plakt. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de koelkast.

 

2) Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe de stukjes in een bak en besprenkel tussendoor steeds met een beetje citroensap. Pas op dat er geen citroenpitjes tussen de appels komen. Voeg vervolgens de suiker, kaneel, rozijnen (die niet geweekt hoeven worden) en custardpoeder toe en meng goed. Zet het appelmengsel in de koelkast.

 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

 

3) Bekleed de onderkant van een taartvorm met bakpapier en vet de randen in met vloeibare margarine of olie. Haal het deeg uit de koelkast. Pak 1/3 van het deeg en leg dat in het bakblik. Duw het deeg met je handen plat en verspreid het over de bodem. Pak de helft van het resteren de deeg en rol dat tot een worst. Leg de “worst” tegen de rand van de bodem aan en druk met je vingers het deeg omhoog. Dit wordt de opstaande rand van de taart.

 

4) Doe het appelmengsel/rozijnen mengsel in de taartvorm. Maak van het overige deeg 6 even lange “worsten” om dat als raster over de taartvulling heen te leggen. Ook het “worstendeeg” op de buitenranden leggen en wat aandrukken. Bestrijk de bovenkant van de taart met amandelmelk voor een mooie goudbruine glans.

 

5)Bak de taart ongeveer 1 uur in het midden van de oven. Zodra de taart gaar is rijkelijk bestrijken met abrikozenjam Laat ongeveer een uur afkoelen om de taart steviger te laten worden.

 

 

Dat was smullen zeg 😍!

Reactie schrijven

Commentaren: 0