Om nog even in de Chinese sfeer te blijven, maak ik vandaag tofu met groenten in pittige 🌶🌶🌶 zwarte bonensaus (zie laatste foto). Het zijn niet de zetmeelrijke zwarte bonen die te koop zijn in de supermarkt, maar gezouten en gefermenteerde sojabonen te koop bij de toko, ook tausi genoemd.
INGREDIËNTEN VOOR 3-4 PORTIES:
* 250 gr tofu, ik blokken gesneden
* 1 grote teen knoflook, uitgeperst
* 1 ui, in manen gesneden
* 1 el verse gember
* 2 paprika’s, gesneden
* wat broccoli roosjes, gekookt of gestoomd
* 4 lente uien, gesneden
* 1,5 el zwarte bonen, goed afgespoeld en wat pletten/snijden
SAUS:
* 4 el tomaten ketchup
* 3 el (kokos)suiker
* 2 el ketjap sambal (toko) 🌶🌶🌶 of Srirachasaus
* 1 el misopasta of bouillonpoeder naar smaak
* 3 el maizena
* 300 cc water
Ik maak van te voren wat groentenbouillon van bio bouillonblokje om in te “bakken”, omdat ik zo min mogelijk vet wil gebruiken. Alles wat over is bewaar ik in de koelkast voor de volgende dag 😉.
1) Alle ingrediënten voor de saus in een kom doen en roer goed door.
2) Bak de tofu en voeg de knoflook, ui en gember toe. Voeg wat bouillon toe tegen het aanbranden.
3) De paprika, broccoli, lente-ui en zwartebonen kunnen er bij, goed roeren. Wat bouillon erbij doen mocht het gaan aanbranden.
4) Schenk de saus in de wok en roer goed door totdat de maizena begint in te dikken. Eventueel wat peper en zout toevoegen. 5 minuten zachtjes koken en blijven roeren.
Wij aten het met rijst en tjap tjoy wat over was van gisteren. Jeempie, ik stond in de fik! Het zweet brak mij uit. Nep indo dat ik ben 🙈.
NOTITIE: In Zeewolde hebben we geen toko. Ik “bestel” via mijn ouders die in Amersfoort wonen of via de volgende link https://www.orientalwebshop.nl/Boven de €35,= betaal je geen verzendkosten 😉.
Reactie schrijven