Seitan is eenvoudig zelf te maken van tarwegluten. Tarwegluten is GEEN meel!!! Lees in mijn blog wat tarwegluten is https://kokenmetplanten.jimdofree.com/…/…/seitan-wat-is-dat/ 😉
INGREDIËNTEN VOOR SEITAN:
* 250 gr kikkererwten (uitgelekt)
* 15 g edelgist
* 2 tenen knoflook, uitgeknepen
* 1 tl uienpoeder
* 1/4 tl komijnpoeder
* 1/4 tl korianderpoeder
* 1/2 tl oregano
* 2 el sojasaus
* 140 gr tomatenpuree
* 1 tl paprikapoeder
* 1/4 tl peper
* 1 el Dijon mosterd
* 1/4 tl vloeibare rookaroma
* 200 ml heet water
* 250 gr tarwegluten
INGREDIËNTEN SATÉMARINADE:
* 150 gr ketjap manis (ABC vinden wij het lekkerst 😍)
* 50 gr zoete chilisaus
* 1 grote teen knoflook, uitgeknepen
* 1/2 tl korianderpoeder
* snuf komijnpoeder
Zet alvast een stoompan met water klaar om de seitan in te kunnen stomen.
1) Voeg alle ingrediënten voor de seitan BEHALVE de tarwegluten toe aan de keukenmachine en mix tot het goed gemengd is.
2) Breng over naar een mengkom en voeg de tarwegluten toe. Meng met je handen tot een deeg en ga ongeveer 2 minuten daarmee door. Het deeg moet wat kleverig en zacht, stevig en elastisch worden. Als het bij het uittrekken weer op zijn plaats springt is het goed. Zorg ervoor dat je ook weer niet te sterk kneedt, want dat zorgt ervoor dat de seitan erg taai wordt.
3) Zodra je een stevige, elastische textuur hebt, breek je het in 2 stukken van ongeveer dezelfde grootte.
4) Leg ieder stuk seitan op aluminiumfolie en druk ze plat en maak er pakketjes van. Stoom ze vervolgens 45 minuten. Wikkel ze niet te strak omdat ze tijdens het stomen uitzetten.
5) Terwijl de stukken seitan stomen, kun je de ketjapmarinade voorbereiden door alle ingrediënten toe te voegen in een kom en goed te roeren.
6) Na het stomen, kun je de lapjes seitan uit de aluminiumfolie halen. Snijd de stukken seitan in kleine stukjes en leg ze in de satémarinade. Laat het minstens 15 minuten intrekken en verwarm de oven voor op 200 graden.
7) Rijg de stukjes seitan aan een satéprikker en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bak de sateetjes totdat ze een mooie gekarameliseerde kleur krijgen (+/- 20 minuten).
Reactie schrijven