Paella is een oorspronkelijk Valenciaans en tegenwoordig typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis (tomate frito), garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, maar zonder al die dieren is het ook heerlijk!
INGREDIËNTEN VOOR 4 PORTIES:
* 1 ui, fijngesneden
* 2 teentjes knoflook, geperst
* 250 gr champignons, gesneden
* 2 rode paprika’s, in blokjes
* 200 ml (half blik) tomatenblokjes op sap of tomaten frito
* 1 tl kurkuma
* ½ tl paprikapoeder
* ½ tl chilipoeder/vlokken
* 750 ml groentebouillon
* 2 norivellen (voor de zeesmaak)
* 250 gr risotto of paellarijst
* 150 gr tuinerwten
* 1 blik witte (cannellini) bonen, uitgelekt
1) Bak de ui glazig (voeg bouillon toe tegen het aanbranden) en voeg de knoflook, champignons en paprika toe en bak nog 5 minuten. Roer de tomatenblokjes, doperwten, kurkuma, paprika- en chilipoeder erdoor en bak dit nog een paar minuten.
2) Snipper de nori boven de pan en roer dit samen met 150 milliliter van de bouillon door het champignonmengsel. Doe de rijst erbij, breng het geheel aan de kook en voeg steeds al roerende wat bouillon toe. Laat de rijst rustig de bouillon opnemen, maar pas op dat het niet aanbakt. Voeg met het laatste beetje bouillon de witte bonen toe, zodat die nog mee opwarmen.
Het was heerlijk met wat olijfjes 😍.
Reactie schrijven