· 

PASTA CAPONATA


Caponata is een zeer oud gerecht uit Sicilië (Italië). Het is een gekookte salade die traditioneel bestaat uit aubergine met bleekselderij en kappertjes in een zoetzure tomatensaus. Er zijn in de loop der tijd veel varianten ontstaan die meer ingrediënten bevatten, zoals bijvoorbeeld wortel, paprika, olijven, rozijnen, pijnboompitten, pasta en zelfs met aardappelblokjes. Ik maak het met pasta vandaag...

 

INGREDIËNTEN VOOR 4-6 PORTIES:


* 2 aubergines, in blokjes van 2 cm
* 300 g kerstomaatjes
* 3 eetlepels olijfolie 
* 1 tl chilivlokken 
* 1 rode ui, fijngesneden
* 3 teentjes knoflook, fijn gesneden
* 2 el tomatenpuree 
* 1 blik van 400 gr tomaten blokjes (vergeten op de foto te zetten 🤦🏽️)
* 1 el gedroogde oregano
* 2 takjes verse tijm 
* 30 g kleine kappertjes (ook vergeten op de foto 🤦🏽️🤦🏽️)
* 50 g rozijnen 
* 60 g ontpitte Kalamata-olijven 
* 500 gr (penne) pasta 
* 10 g pure cacaopoeder
* 20 g verse peterselie 
* 1 el balsamico azijn 
* 3 el ahornsiroop 
* 40 g pijnboompitten 
* zout en peper naar smaak
* optioneel vegan strooikaas

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

 

1. Leg op de met bakpapier beklede bakplaat de aubergineblokjes samen met de cherrytomaatjes en besprenkel of spray met 1 eetlepel olijfolie. Bestrooi met zeezout, peper en de chilivlokken, doe de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak gedurende 30 minuten.

 

2. Giet ondertussen de resterende 2 eetlepels olie in de grote koekenpan en bak hierin de ui en knoflook glazig. Of gebruik bouillon om in te bakken.

 

3. Voeg de tomatenpuree toe en de tomaten blokjes, oregano, tijm, kappertjes, rozijnen en olijven*, plus een beetje zout en peper naar smaak. Laat alles 5 minuten zachtjes sudderen.

 

4. Haal de geroosterde aubergines en tomaten uit de oven en voeg ze toe aan de pan, roer alles door elkaar en laat 12-15 minuten sudderen. Af en toe roeren.

 

5. Vul een grote pan met water en breng met een snuifje zout aan de kook. Voeg de pasta toe en kook tot al dente, volg de instructies op de verpakking. Giet af en spoel af met koud water.

 

6. Doe de cacaopoeder bij de saus,de peterselie samen met de balsamico azijn en ahornsiroop. Laat nog eens 3-5 minuten sudderen.

 

7. Verwarm een kleine koekenpan op een matig hoog vuur en toast de pijnboompitten totdat ze goudbruin zijn.

 

8. Doe de pasta bij de saus en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.

 

9. Schep de pasta met saus in een diep bord. Strooi er wat pijnboompitjes over en eventueel wat peterselie en vegan strooikaas.

 

 

*de olijven doe ik aan het eind pas op de borden voor de gene die willen 😉


Reactie schrijven

Commentaren: 0