· 

LIMBURGSE RIJSTEVLAAI


🍮🧁🍰🌱🎂🥧🥮 ZOETE VRIJDAG 🥮🥧🎂🌱🍰🧁🍮

 

Ik ben gek op rijstevlaai en geloof mij, deze bodem is heerlijk en alles behalve een droge schoenzool. Ga het maar maken, zo moeilijk is het echt niet...

 

Dit recept is voor 1 vlaai 😉.

 

INGREDIËNTEN VOOR SPRINGVORM MET EEN DOORSNEDE VAN 28 CM:
* 100ml + 900ml amandelmelk
* 100g desertrijst
* 25g + 100g suiker
* 25g vanillesuiker
* 7g gedroogde gist
* 225g speltmeel
* 75g zachte plantaardige boter
* 1 tl zout
* 3 el ei-vervanger opgelost in 45 ml water

SLAGROOM:
* 250 ml sojaroom dat opklopbaar is
* 1/2 pakje slagroomversteviger
* 2 el vanillesuiker
* pure chocoladevlokken ter decoratie

 

1) Verwarm 100ml melk tot lauwwarm. Haal van het vuur strooi de gist en 25g suiker erin. Laat even rusten tot het begint te gisten.

 

2) Kook 900ml melk en voeg de rijst, 100g suiker en vanillesuiker toe. Laat de rijst 45 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig. Kijk uit dat je de brij niet te dik laat worden. Dit zorgt voor een te compacte taart en dat eet niet fijn.

 

3) Doe de bloem in een grote kom en schenk de gist erbij. Roer eerst dit door elkaar voordat je de boter en zout toevoegt. Kneed het tot een consistent geheel en laat het ongeveer een half uur rusten, voordat je het in een ingevet bakblik drukt. Ik gebruik zelf de springvorm voor appeltaarten en dat gaat prima. Je hoeft geen speciale vlaaivorm aan de schaffen, tenzij je er op staat dat ze er net zo uitzien als bij de bakker of van plan bent het regelmatig te maken.

 

4) Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven) of op 200°C (normale oven).

 

5) Maak de ei-vervanger klaar voor gebruik

 

6) Bekleed de bodem van het blik bakpapier en de randen met boter. Doe het deeg in het blik en zorg voor een opstaande rand van ongeveer 5 cm.

 

7) Haal de pan met desertrijst van het vuur en meng de ei-vervanger er voorzichtig door tot er een luchtig mengsel ontstaat en stort in het blik op het deeg.

 

8)Bak gedurende 25 tot 30 minuten tot de taart goudbruin en gaar is.

 

Laat de taart afkoelen.

 

SLAGROOM:
Maak de slagroom door de room licht op te kloppen, de suiker (voor de zoetekauw kan hier dus gerust wat meer worden toegevoegd) en slagroomversteviger erover te strooien en nogmaals alles op te kloppen tot je een lobbige consistentie hebt bereikt.

 

DE FINISHING TOUCH:
Als de taart is afgekoeld, kun je de slagroom erop spuiten of vlaaifruit er op doen en wat pure chocoladevlokken!

Tip: de lelijke deegrandjes heb ik weggeknipt met een schone pizzaschaar 😉.

 

 

De tekst heb ik bijna letterlijk gekopieerd van het originele recept, duidelijker kon niet: http://veganhomemade.nl/…/01/25/limburgse-vlaai-geveganise…/


Reactie schrijven

Commentaren: 0