🍮🧁🍰🌱🎂🥧🥮 ZOETE VRIJDAG 🥮🥧🎂🌱🍰🧁🍮
Leuk zo'n ei-vervang experiment! Dat heb ik op twee verschillende manieren gedaan. Heerlijke cakes die de volgende dag ook nog lekker luchtig is. Echt een aanrader!
INGREDIËNTEN VOOR 1 CAKEBLIK:
* 200 gram (spelt)meel
* 40-60 gr (kokosbloesem)suiker
* 100 ml kokosolie
* 2 tl bakpoeder
* 2 el speculaaskruiden
* 100 ml plantaardige melk, bijvoorbeeld amandelmelk
* 6 Medjoul dadels of 12 kleine dadels
* ei-vervanger te vervanging van 3 eieren**
* stuk of 7 amandelen en wat schuddebuikjes ter decoratie
Verwarm de oven voor op 180 graden.
1) Smelt de kokosolie een paar seconden in de magnetron of in een pannetje tot het vloeibaar is.
2) Hak de dadels in een keukenmachine fijn.
3) Doe vervolgens alle ingrediënten (behalve de amandelen) bij de dadels en meng een paar keer kort tot een plakkerig, dik beslag.
4) Schep het beslag in een met bakpapier beklede cakevorm.
5) Strooi er wat schuddebuikjes over en roer wat door het beslag.
5) Druk bovenop het beslag hier de amandelen. Zet de cakeblik in de oven en bak het in 45-55 minuten.
Decoreer de cake met wat amandelen, pepernoten, chocolade (bijvoorbeeld gesmolten of vlokken) of speculaas....
** ik vervang de eieren met No-egg, maar je kunt de 3 eieren ook vervangen door 3 el gebroken lijnzaad 10 minuten te laten weken in 9 el water. Flax-egg heet dat. Dus ik dacht:”Ik maak gewoon 2 cakes; 1 met No-egg en 1 met flax-egg”. Het beslag met lijnzaad had in mijn ogen de juiste dikte en die met No-egg werd erg dik. Daar heb ik 40 ml amandelmelk aan toegevoegd.
FLAX-EGG vs NO-EGG
Beide cakes zijn erg lekker en niet zo zoet. Als je van zoet houdt dan zal je er zeker wel 15-20 gr suiker bij moeten doen, maar ik houd niet van mierzoet, dus ik ben tevreden.
Flax-egg cake is wat kleffer dan de No-egg. Als je van een droge cake houdt zou ik voor No-egg gaan. Beide cakes vallen niet uit elkaar tijdens het snijden. Morgen kan ik pas vertellen of ik er een raam mee in kan gooien. Daar kom ik dus op terug 🤪.
Onze voorkeur gaat uit naar de cake met Flax-egg. Met No-egg is het de volgende dag toch iets droger.
Reactie schrijven