🍮🧁🍰🌱🎂🥧🥮 ZOETE VRIJDAG 🥮🥧🎂🌱🍰🧁🍮
Deze kwarktaart is echt heerlijk. Ik kan er verder niet zoveel over vertellen dan zeggen dat het echt het proberen waard is...
INGREDIËNTEN VOOR 28 CM SPRINGVORM
* 300 gram vegan biscuitjes
* 100 gr plantaardige margarine
* 200 gr pure chocolade
* 4 kleine of 3 + 1 grote bananen, in plakjes
* 250 gr plantaardige opklopbare slagroom
* 150 + 100 + 25 gr kristalsuiker
* 4-6 el water
* 250 ml plantaardige melk
* 5 gr agar-agar poeder
* 1 tl maizena
* 500 gram naturel sojayoghurt**
1) Verkruimel de koekjes grof door ze te malen in een foodprocessor of door ze in een stevige zak te doen en er met een deegroller of ander zwaar voorwerp op te drukken. Bekleed de bodem van een springvorm van 28 cm met bakpapier.
2) Meng de koekkruimels met de margarine en kneed goed door met de hand. Doe het koekjesmengsel in de springvorm en verspreid het gelijkmatig over de bodem. Druk het goed aan met de achterkant van een lepel of met de hand zodat het een stevige taartbodem wordt. Zet in de koelkast.
3) Smelt de chocola au bain marie en snijd de bananen in schijfjes. Giet de gesmolten chocolade over de koekjesbodem en leg de schijfjes banaan er meteen op en laat het afkoelen.
4) Doe 150 suiker met het water in een klein pannetje en verwarm het op je kleinste pit op laag vuur zodat het gaat smelten en karamelliseren. Dit duurt een hele poos. Let goed op dat het niet aanbrandt, maar roer er liever niet in, want dan gaat er een grote bal half gesmolten suiker aan je lepel kleven.
5) De slagroom en 25 gr suiker in een grote kom doen en klop het in 3-5 minuten stijf met een mixer. Mix eventueel aan het eind een zakje klop-fix er door voor extra stevigheid. Zet de opgeklopte slagroom even apart.
6) Giet 250 gr melk in een ruime pan en los de agar-agar en maizena erin op. Breng de melk aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken om de agar-agar te activeren. Doe nu de yoghurt erbij en roer die er goed door met een garde terwijl je de pan op het vuur laat staan zodat het mengsel warm blijft. Voeg 100 gr suiker toe en roer goed door. Laat het mengsel wat afkoelen.
7) Zodra het yoghurtmengsel wat is afgekoeld meng je de opgeklopte slagroom in delen erdoor. Zorg dat alles goed gemengd is, maar roer niet te wild, want dan is het straks minder luchtig. Haal nu de pan van het vuur.
8) Ondertussen is de suiker als het goed is in een mooie bruine karamel veranderd (bij mij niet, maar voorruit.....🤔). Neem een halve kop (120 ml) van het yoghurt-slagroom mengsel en roer dit door de karamel.
9) Roer nu 3/4 van de karamel door het yoghurt-slagroom mengsel. Houd de overgebleven karamel nog even warm op een laag pitje.
10) Giet het yoghurt-slagroom-karamel mengsel over de taartbodem. Laat het afkoelen totdat de bovenkant stevig genoeg is om er wat schijfjes banaan er op te leggen. Dan de overige karamel erover gieten en goed verspreiden. Nog wat vlokken erover en de taartvorm in de koelkast. Laat het minstens twee à drie uur stollen. De taart blijft nu zeker nog twee à drie dagen goed.
** je kunt ook ander plantaardig yoghurt gebruiken, gezoet en/of met een smaakje. Proef dan wel tussendoor of suiker toevoegen nodig is 😉.
Bron: vegetus.nl
Reactie schrijven