Ragout, heerlijk op een broodje, als vulling in bladerdeegbakjes, bitterballen en kroketten... Ik heb lekker veel gemaakt om in te vriezen.
INGREDIËNTEN:
RAGOUT:
* 100 gr vegan margarine
* 120 gr bloem
* 1 liter boullion
* 30 gr edelgist (optioneel)
* nootmuskaat, peper en zout naar smaak
De volgende groenten heb ik gebruikt. Snijd ze wel heel fijn als je het wilt gebruiken voor bitterballen en/of kroketten. Laatst heb ik ze gemaakt met tuinerwten, wortel, mais, broccolirijst wat ik over had, ui en knoflook.
GROENTEN VOOR IN RAGOUT:
* 500 gr champignons, gesneden
* 150 gr tuinerwten
* 320 gr wortel, geraspt
* 140 gr Ui, fijn gesneden
* knoflook, geperst
* 40 gr lente ui, in fijne ringen
* 300 gr broccoli, hele kleine roosjes snijden
* pullet jonge jackfruit
1) Breng een pan met water aan de kook en blanceer de broccoli en de tuinerwten. Giet af in een vergiet. Giet de jackfruit af en trek ze uit elkaar met een vork. Ik heb ze voorzichtig in de keukenmachine gesneden.
2) Bak de ui en knoflook glazig en blus af met wat van de bouillon tegen het aanbranden. Voeg de andere groeten toe en bak totdat ze wat slapper worden. Haal uit de wok en zet opzij.
3) Gebruik dezelfde wok en smelt hierin de boter, voeg de bloem toe en roer totdat het gaat klonten
4) Schenk steeds een beetje van de bouillon erbij en blijf goed roeren, totdat de klonten zijn verdwenen. Gebruik eventueel een staafmixer 😉. Voeg de edelgist toe en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
5) Alle groenten kunnen er nu bij. Roer goed door en de ragout is klaar voor gebruik voor op brood.
Wil je er BITTERBALLEN of KROKETTEN van maken? Laat de ragout afkoelen en zet het een paar uur in de koelkast. De ragout moet echt heel stevig zijn als je er kroketten van wilt maken. Anders zijn ze te slap en vallen uit elkaar tijdens het rollen.
Voor het maken van de bitterballen (40-50 stuks?) en kroketten (20-25 stuks?) heb je het volgende nodig:
* bloem
* 50 gr maizena gemengd met 180 ml water
* genoeg paneermeel
Doe in een diep bord de bloem, daarnaast het bakje met het maizenapapje en daarnaast een diep bord met de paneermeel. Pak met een eetlepel een flinke schep van de ragout. Rol dat door de bloem en daarna door het maizenapapje en daarna weer door het paneermeel. En klaar is je eerste kroket!
Kijk voor verdere instructies het filmpje wat ik gemaakt heb van Gert, hieronder tussen de foto’s. . Toen maakte hij bitterballen 😉.
De bitterballen en kroketten kan je makkelijk invriezen.
Reactie schrijven