🍮🧁🍰🌱🎂🥧🥮 ZOETE VRIJDAG 🥮🥧🎂🌱🍰🧁🍮
TOMPOUCEN
We hadden zo'n zin in een Tom Pouce. Wel jaaaa. ze zijn gewoon zelf te maken en dan nog vegan ook!! Echt een heerlijke Tom Pouce!! Maak dit 1 dag van te voren, althans de room. Het duurt
lang voordat het afgekoeld is. En dat moet het zijn voordat je het op het bladerdeeg spuit.
INGREDIËNTEN VOOR 8 TOMPOUCEN:
ROOM:
* 1,5 l sojamelk (vervang evt 200ml door sojaslagroom voor een romiger resultaat)
* 200 gr custard
* 200 gr suiker
* 3 zakjes vanillesuiker
BLADERDEEG:
* rol bladerdeeg (bijvoorbeeld AH merk)
GLAZUUR:
* 220 gr poedersuiker, makkelijk zelf te maken 😉
* sojaroom, zoveel als nodig om een romig glazuur te maken (2-4 el ongeveer)
* eventueel een paar druppels kleurstof (toko of dille en kamille, let erop dat er in rode, roze en oranje kleurstof geen E120/karmijn/cochenille in zit, want dat is van geplette rode luizen gemaakt)
Verwarm de oven voor op 200 graden.
BEREIDING:
ROOM:
1) Breng de sojamelk samen met de suiker en vanillesuiker aan de kook. Zet het vuur laag. Voeg 100 ml van de melk toe aan de custard. Roer het mengsel totdat de custard echt klontvrij is. Voeg het mengsel al roerend toe aan de melk. Zorg ervoor dat er geen klontjes ontstaan, gebruik hiervoor een keukenmixer. Breng het mengsel aan de kook. Als het kookt zet je het vuur laag en blijf je op de laagste stand mixen. Laat het mengsel nog 3 minuten koken.
2) Giet het custard-mengsel in een grote kom en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Roer af en toe door om te voorkomen dat er een vlies ontstaat.
3) Zodra het is afgekoeld klop je ongeveer 10 minuten met de mixer totdat je een echt homogene room hebt. Begin met een lage stand en dan steeds hoger. Als de room te dun is om op te spuiten zet
je het mengsel maximaal een half uur in de koelkast om weer wat op te stijven.
BLADERDEEG:
1) Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat. Leg aan weerszijden van het deeg 2 latjes die ongeveer 2x zo dik zijn als het deeg. Leg daarop een glazen snijplank. Op deze manier kan het deeg beperkt omhoogkomen en krijg je een homogene bladerdeeglaag.
2) Bak het bladerdeeg totdat het goudbruin is. Haal het uit de oven en laat op een rooster afkoelen. Als je het daarna niet direct verwerkt, moet je het luchtdicht verpakken, zodat het knapperig
blijft.
Opmerking: Je kunt het ook zonder snijplank doen. Je moet dan in het deeg prikken met een vork, zodat de lucht bij het bakken ontsnapt. Je krijgt dan wel een minder homogene bladerdeeglaag, wat lastiger is als je de tompouces verder gaat opbouwen.
GLAZUUR:
1) Doe de poedersuiker, de sojaroom en evt kleurstof in een kom. Roer goed door totdat de suiker is opgelost.
2) Plaats de kom op een pannetje met kokend water en laat het mengsel au bain marie zachter worden. Zorg ervoor dat het glazuur stroperig is en dat je geen suikerkristallen ziet. Voeg zo nodig
room of poedersuiker toe als het glazuur niet of juist te stroperig is. Houdt er hierbij rekening mee dat het, als het afkoelt op de tompouces, ook weer dikker wordt en dat uitsmeren lastiger
wordt.
OPBOUWEN VAN DE TOM POUCEN:
1) Snijd het bladerdeeg in 2 gelijke helften.
2) Als de room te stijf is, dan klop je de room zo nodig nog even zacht. Doe hem daarna in een spuitzak met een grote spuitmond. Spuit de room gelijkmatig op één helft van het bladerdeeg.
3) Spuit de room in 2 lagen op. Het makkelijkste is om een rechthoek langs de rand te spuiten en daarna de rechthoek op te vullen. Als je de twee lagen hebt gespoten leg je de andere helft van de
bladerdeeg op de room.
4) Zorg ervoor dat het glazuur warm is en giet het over de tompoucen. Je kunt het beste strepen dicht bij elkaar gieten, zodat het glazuur mooi in elkaar over vloeit.
5) Snijdt nu het geheel in 8 evengrote rechthoekige stukken.
6) Zet daarna de tompouces nog een half uurtje in de koelkast zodat de room opstijft. Het is het lekkerste om ze daarna direct op te eten, omdat ze dan nog knapperig zijn.
Het recept komt van: http://vientjes.blogspot.com/2017/12/eindelijk-een-vegan-tompouce.html
Reactie schrijven