🍮🧁🍰🌱🎂🥧🥮 ZOETE VRIJDAG 🥮🥧🎂🌱🍰🧁🍮
Roti kukus is een Indische lekkernij en het betekent letterlijk gestoomd brood. Het wordt gegeten met een laagje roomboter. Ik heb de ingrediënten geveganiseerd en je kunt de roomboter vervangen door plantaardige boter. Na 2 pogingen kan ik zeggen dat ik hét recept voor vegan roti kuskus heb gemaakt!! Deze is qua smaak net zo lekker als het originele recept met eieren, maar de structuur van deze vinden wij vele malen lekkerder!
INGREDIËNTEN:
* 300 gr bloem
* 300 gr suiker
* 3 tl No-egg gemengd met 6 tl water
* 1 tl bakingsoda
* 1 tl bakpoeder
* 2 zakjes vanillesuiker
* 100- 150 ml water, 7-up of plantaardige melk
* 1 el cacao
* snufje zout
Zet een stoompan met een laagje water op het vuur en breng het water aan de kook.
1) meng de No-egg met 6 tl water. Doe de suiker en vanillesuiker in een mengkom en voeg het No-egg mengsel toe. Mix met een mixer totdat de suiker is opgelost
2) voeg dan het meel met het zout, bakpoeder, bakingsoda en wat van het water, 7-up of plantaardige melk toe. Mix totdat je een mooi mengsel hebt. Tja, wat is een mooi mengsel 🤔? Een cakebeslag dikte ongeveer....
3) doe ongeveer de helft van het beslag in een andere kom en roer daar de cacao doorheen
4) leg een schone theedoek (ik heb nog steeds geen kaasdoeken 🤦🏽♀️) in het vergiet van de stoompan. Schenk daar het witte beslag in. Daar bovenop het cacaobeslag. Trek met een sateprikker vanuit het midden een paar strepen naar de zijkant van de pan. Zo krijg je een leuk figuurtje er in. Maak er maar wat leuks van...
5) bekleed ook het deksel met een doek en knoop het boven op het deksel vast. Zet het deksel op de pan en vouw de punten van de theedoek, waar het beslag in zit ook over het deksel en knoop vast (zie foto’s)
6) zet een wekker op 30 minuten. Maak in die 30 minuten de pan niet open, dan stort het beslag weer in‼️
7) kook wat water in een waterkoker voordat je de pan wilt openen om te kijken of de roti kuskus al gaar is. Prik er met een sateprikker in. Stokje schoon dan is het gaar. Stokje met beslag, dan nog even 20 minuutjes stomen. Check wel of er genoeg water onderin de pan zit om te stomen‼️ Zo niet, voeg dan wat gekookt water toe. Sluit alles weer en stomen maar. Als de cake aan de bovenkant open barst heb je de perfecte roti kuskus!!
8) is de cake gaar dan haal je het uit de stoompan, haal het doek er onder vandaan en zet de cake om af te koelen het liefst op een rooster. Anders blijft de onderkant vochtig
Bij mijn Indische familie staat regelmatig roti kuskus om te snoepen op tafel. Deze vegan variant vinden wij erg lekker en alles behalve droog (dat is de originele wel). Wij vinden het niet nodig om de cake te besmeren met boter. Deze roti kuskus is steviger van structuur en kleffer dan ik gewend was, maar jeetje wat is het lekker 😍.
Reactie schrijven
Diana (maandag, 28 september 2020 16:58)
Het ziet er erg goed uit! Ik ga het snel maken!