Wie jarig is trakteert toch? De 26 februari werd ik 45 jaar, maar vier het morgen samen met mijn schoonvader. Uiteraard had ik beloofd om 3 vegan taarten te bakken; rijstevlaai (gebruik de zoekfunctie voor dat recept), kersenvlaai (uitprobeersel) en appeltaart (gebruik de zoekfunctie 🙃). Ondanks dat ik koorts heb ben ik toch alvast aan de slag gegaan met de 2 vlaaien. Hier dan het recept van de kersenvlaai.
Â
Â
Dit recept is voor 1 vlaai 😉.
Â
INGREDIËNTEN VOOR SPRINGVORM (of vlaaivorm) MET EEN DOORSNEDE VAN 28 CM:
* 100 ml amandelmelk
* 25 gr suiker
* 7 gr gedroogde gist
* 225 gr speltmeel
* 75 gr zachte plantaardige boter
* 1 tl zout
* 2 blikken kersen
Â
1) Verwarm 100ml melk tot lauwwarm. Haal van het vuur strooi de gist en 25g suiker erin. Laat even rusten tot het begint te gisten.
Â
2) Doe de bloem in een grote kom en schenk het gistpapje erbij. Roer dir eerst door elkaar voordat je de boter en zout toevoegt. Kneed het tot een consistent geheel en laat het ongeveer een half uur rusten, voordat je het in een ingevet bakblik drukt.
Â
3) Verwarm de oven voor op 180°C (heteluchtoven) of op 200°C (normale oven).
Â
4) Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en de randen met boter. Als je een vlaaibodem gebruikt dan smeer je deze helemaal in met boter.
Â
5) Bestrooi het aanrecht met wat meel en neem 2/3 van het deeg. Rol het deeg goed uit en bekleed het blik ermee en zorg voor een opstaande rand.
Â
6) Doe de inhoud bevangen de 2 blikken met kersen er in en spreid het goed uit.
Â
7)Het deeg wat je nog over hebt kun je gebruiken om de vlaai af te dekken met een leuk raster. Daar heb ik een handig rollertje voor gekocht bij AliExpress (zie link hieronder). Rol met een deegrollen het deeg uit als de breedte van de rasterroller. Rol de rasterroller erover heen, leg het deeg op de vlaai en trek het raster voorzichtig uit.
Â
8) Bak gedurende 25 tot 30 minuten tot de taart goudbruin en gaar is.
Â
Laat de vlaai afkoelen. Morgen wordt de vlaai aangesneden. Ben benieuwd.
Â
Je kunt eventueel soja slagroom erbij doen:
Maak de slagroom door de room licht op te kloppen, de suiker (voor de zoetekauw kan hier dus gerust wat meer worden toegevoegd) en slagroomversteviger erover te strooien en nogmaals alles op te
kloppen tot je een lobbige consistentie hebt bereikt.
Â
Â
Link naar AliExpress:
https://s.click.aliexpress.com/e/l8g0jMomX
Reactie schrijven