De Paasdagen staan weer voor de deur en het wordt fantastisch mooi weer! Ik houd van het voorjaar!!
Ik kan natuurlijk ook brood en allerlei andere lekkernijen bij de Dutch Vegan Bakery bestellen, maar ik heb besloten om weer eens wat te gaan experimenteren. Een Brioche is een zacht, zoet witbrood, dat oorspronkelijk uit Frankrijk komt. De originele Brioche bestaat uit een grote bol, met daar kleinere bolletjes omheen, net een bloem, maar er worden ook kleine bolletjes, taartvormen of langwerpige broden van gemaakt.
INGREDIËNTEN VOOR 1 BRIOCHE:
DEEG:
40 gr bloem
200 ml plantaardige melk
GIST PAPJE:
120 ml plantaardige melk
7 gr instant gist
4 gr suiker
OVERIGE:
55 gr suiker
4 gr zout
1 ei-vervanger (1 tl egg-less met 2 tl water)
275 gr bloem
2 tl vegan boter (ik heb 35 gr gebruikt)
GLANS:
10 ml ahornsiroop
20 ml water
1) DEEG: mix de bloem en plantaardige melk tot een papje en zet het op een warmtebron op medium hoog. Roer goed door elkaar met een garde. Het gaat een dikke massa worden. Blijf roeren. er mogen geen klontjes achterblijven. Zet opzij om het te laten afkoelen.
2) GIST PAPJE: verwarm de plantaardig melk tot ongeveer 45 graden. Heb je geen thermometer dat kan je een schone vinger in de melk houden. Het mag iets warm aanvoelen, maar niet te warm! Voeg de gist en de suiker toe en roer goed door. Na 10 minuten ga je bubbels zien, dan is het goed.
3) voeg het gistpapje in een grote kom en voeg de wat afgekoelde deeg toe. Deze mag niet warmer zijn dan het gist papje. Voeg dan de ei-vervanger toe, de suiker en het zout. Mix goed door elkaar totdat het glad is.
4) voeg de 275 gr bloem toe en kneed goed door met je handen of een mixer met deeghaken. Mix nog 5 minuten door. Laat het 10 minuten rusten en kneed nog eens door. Doe beetje bij beetje de boter erbij en kneed, kneed, kneed.
5) maak een bal van het deeg en leg het in de grote kom. Leg een vochtige schone theedoek over de kom heen en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
6) maak na het rijzen de deeg los van de kom en leg het op het aanrecht of plank. Druk een beetje aan en snijd het deeg in 3 stukken en maak er bollen van. Rol 1 voor 1 de bollen plat met een deegroller. Rol het dan op totdat je een klein broodje hebt.
7) meer een broodblik in met boter en leg de broodjes naast elkaar in het broodblik. Dek af met de vochtige theedoek en laat het weer 1 uur rijzen of totdat het 2 keer zoveel is geworden. Verwarm de oven voor op 170 graden.
8) GLANS: meng de ahornsiroop met het water. Smeer dit met een kwast over de broodjes voor de glans. Zet het broodblik in de oven en bak in 20-25 minuten goudbruin. Smeer daarna nog wat in voor meer glans. Haal het brood uit het blik en laat afkoelen op een rooster.
Wij hebben de brioche uitvoerig geproefd en wat het het lekker! Te lekker! Het is zoet, maar niet te zoet. Het is ........ niet uit te leggen zo lekker. Ik ben bang dat het resterende stukje brioche de vriezer niet gaat halen voor de Paasdagen!!
Dit recept heb ik vertaald en komt van: https://www.youtube.com/watch?v=X04K_39agf8&t=37s
Reactie schrijven