Boeuf Bourguinons is een Frans gerecht van rundvlees (boeuf) gestoofd in rode Bourgogne wijn, bouillon, champignons, (zilver)uien en spek. Het vlees heb ik vervangen door zwarte bonen en ik heb er peen en bleekselderij aan toegevoegd. Het eindresultaat was om te smullen, al zeg ik het zelf 😊.
INGREDIËNTEN:
* 3 uien, in halve manen gesneden
* 4 tenen knoflook, uitgeknepen
* 1 grote peen of 3 kleine penen, grof gesneden
* 4 stengels bleekselderij, gesneden
* 400 gr champignons, grof gesneden
* 70 gr tomatenpuree (staat niet op de foto 🤦🏽♀️)
* 2 blikken (à 400 gr) zwarte bonen, uit laten lekken
* 3 laurierblaadjes
* 400 ml bouillon
* 400 ml rode wijn*
* peper en zout naar smaak
* eventueel wat ahornsiroop of suiker om het wat zoeter te maken
1) bak de uien en knoflook en blus steeds een beetje af met de bouillon. Voeg de peen, bleekselderij, en champignons toe. Zodra de groenten wat geslonken zijn doe je de tomatenpuree er door, roer goed door
2) voeg de zwarte bonen toe, de rest van de bouillon, de wijn en de laurierblaadjes toe. Laat het geheel eerst 30 minuten op medium hitte pruttelen zonder deksel. Roer af en toe om. Laat het nog eens 30 minuten of totdat het naar wens is ingedikt, pruttelen met de deksel half dicht. Af en toe roeren om aanbranden te voorkomen
3) heeft het stoofpotje de gewenste dikte (ik heb het aardig laten indikken) breng dan op smaak met peper, zout en eventueel ahornsiroop of suiker
Wij hebben het gegeten met in de oven gebakken aardappels. Aardappelpuree of zelfs met rijst zou het niet verkeerd smaken vermoed ik.
*ik heb geen verstand van wijnen en ook niet of ze veganistisch zijn of niet. Daarvoor heb ik de “Plenty” app ingeschakeld. Das handig......
Reactie schrijven