· 

GLUTENVRIJE OLIEBOLLEN (exorfinevrij)


Bij de jaarwisseling horen toch zeker wel oliebollen bij. Mijn eigen  vegan recept heb ik omgebogen naar een glutenvrij, suikervrij, sojavrij en uiteraard vegan oliebollen. Dus exorfinevrij en ze smaken net zo lekker!

 

NGREDIËNTEN VOOR +/- 20 BOLLEN


- 500 gr Schär broodmix
- 1 tl Keltisch zeezout
- 3 el maïzena mengen met 3 el water
- 50 gr volle plantaardige margarine, gesmolten
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
- 500 ml lauwe ongezoete amandelmelk

- 200 ml lauw water
- 200-400 gr rozijnen, geweld
- 2 kleine zoete appeltjes, in kleine blokjes gesneden
- 3 tl kaneel of naar smaak
- voldoende olie om in te bakken

 

1) Giet de gewelde rozijnen af en laat ze uitlekken in een vergiet

 

2) Verwarm de melk op tot ongeveer lichaamstemperatuur (heel belangrijk dat het niet te warm wordt, dan doet de gist niks meer)

 

3) Doe de melk, zout, de broodmix mengkom van de mixer. Voeg boven op de broodmix het gist en laat de mixer zachtjes draaien, zodat een gladde massa ontstaat

 

4) Roer het maizenapapje nog even goed door en schenk het door het beslag totdat het helemaal is opgenomen. Daarna voeg je de gesmolten margarine toe.

 

5) Voeg de appelblokjes de rozijnen en kaneel toe aan het beslag en mix goed door

 

6) Doe het beslag in een ruime schaal en dek af met een vochtige theedoek. Zet op een warme plek en laat het 1 uur rijzen

 

7) Kneed of mix het deeg na 1 uur even om en laat nogmaals 30 minuten rijzen

 

* Zelf heb ik een stoomoven waarin ik het deeg laat rijzen. Ik stel de oven in op 45 minuten op 40 graden en 50% vocht. Halverwege even Kneden of mixen en weer laten laten rijzen.

 

BAKKEN:


Verwarm in een (frituur)pan de olie tot ongeveer 160 graden. Dompel twee eetlepels of een ijsschep even in de hete olie en schep wat van het beslag op die je voorzichtig in de olie laat glijden. Bak ze in ongeveer 5-6 minuten of totdat ze een mooie bruine kleur hebben. Maak ze niet te groot en doe er niet teveel tegelijk in de olie. Als de bollen niet uit zichzelf omdraaien, dan help je ze even mee.

 

Haal de oliebollen uit de pan zodra ze een mooie lichtbruine kleur hebben en laat ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier.

 

Ik heb dit recept 2 keer gemaakt, vandaar ook de 2 kommen om te laten rijzen.

 

Eet smakelijk en ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe en een gelukkig en gezond 2021!

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0