· 

GLUTENVRIJE APPELTAART ZONDER SUIKER


Deze appeltaart is niet alleen vegan, maar ook vrij van gluten en suiker. Als je een week of 2 suikervrij eet dan zijn dadels in een recept al zoet genoeg. Dat gaat echt heel snel. Wil je een gewone vegan appeltaart bakken klik dan op de link onderaan.

 

INGREDIENTEN VOOR EEN SPRINGVORM VAN 26 CM

 

Deeg:

- 375 glutenvrij zelfrijzend bakmeel

- 250 gr boter, in blokjes gesneden

- 200 gr medjoul dadels zonder pit, tot moes gemalen in een keukenmachine (zie foto)

- 1/4 tl Keltisch zeezout

 

Vulling:

- 6-7 kleine zoete appeltjes, geschild en in kleine stukjes gesneden

- 1-2 el kaneelpoeder

- 1 tl vanillepoeder (dus geen vanillesuiker!)

- 200 gr rozijnen, geweld

 

- evt. suikervrije jam voor de glans als de taart gebakken is

 

 

Verwarm de oven voor op 180 °C.

 

1) Doe de ingrediënten voor het deeg in een mixer met deeghaak en mix goed door elkaar op een langzame stand

 

2) De ingrediënten voor de vulling meng je goed door elkaar in een andere schaal en zet even op zij  

 

 

HET VULLEN VAN DE SPRINGVORM:

 

3) Bekleed de onderkant van een taartvorm met bakpapier.  Pak 1/3 van het deeg en leg dat in het bakblik. Duw het deeg met je handen plat en verspreid het over de bodem. Pak de helft van het resterende deeg en rol dat tot een worst. Leg de “worst” tegen de rand van de bodem aan en druk met je vingers het deeg omhoog. Dit wordt de opstaande rand van de taart (zie foto's)

 

4) Doe het appelmengsel/rozijnen mengsel in de taartvorm. Maak van het overige deeg 6 even lange “worsten” om dat als raster over de taartvulling heen te leggen. Ook het “worstendeeg” op de buitenranden leggen en wat aandrukken. Bestrijk de bovenkant van de taart met amandelmelk voor een mooie goudbruine glans

 

5) Bak de taart ongeveer 45-60 minuten in het midden van de oven. Zodra de taart gaar is rijkelijk bestrijken met abrikozenjam

 

6) Bestrijk de appeltaart rijkelijk met de jam voor de glans en wat meer zoetigheid nu de taart nog warm is. De jam smeert dan beter uit

 

Laat ongeveer een uur afkoelen om de taart steviger te laten worden. Dat is toch moeilijkkkkkkkk!!!

 

TIP: Mijn schoonmoeder heeft dit recept gebruikt en er een eigen draai aangegeven. Uiteraard mochten wij proeven en ik kan je vertellen dat het nog beter smaakte dan mijn recept. Wat zij anders heeft gedaan ga ik je nu vertellen:

 

Zij heeft aan de dadels 1 banaan en een handje ongeweekte rozijnen toegevoegd. Bij de vulling heeft zij gekookte tutti frutti gedaan en 2 el custardpoeder. De grote stukken tutti frutti heeft ze wat kleiner gesneden en aan de appels en rozijnen toegevoegd. 

 

"Ontzettend lekker hoor moeder, dank je wel!"


Hieronder foto's waarin stapsgewijs te zien is hoe ik heel eenvoudig zonder deegroller een appeltaart in elkaar zet. 

Bekijk de foto's van links naar rechts.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0