· 

VEGAN LEMPER (exorfinevrij)


Lemper, ooh wat een heerlijke Indische lekkernij! Helaas is het originele recept niet veganistisch, maar Google weet raad en zo heeft mijn Indische vriendin een vegan recept gevonden. Na wat kleine aanpassinkjes hebben wij dit gezellig samen gemaakt met veel gelach en daarna hebben wij er heerlijk van gesmuld. Dit recept is echt voor herhaling vatbaar!

 

Alle ingrediënten zijn te koop bij de toko. Wij hebben de ingrediënten keer 2 gedaan, dus vandaar 23 lempers op de foto. Uiteraard hadden we al ieder 1 geproefd, anders 25 lempers. Toch heel erg belangrijk dat proeven hahahaha!!

 

BELANGRIJK!

De kleefrijst moet je echt EEN DAG van te voren in ruim voldoende water zetten, zodat het de hele nacht kan gaan wellen.

 

INGREDIENTEN 

 

KLEEFRIJST:

- 500 gram Ketan kleefrijst , geen gewone rijst!!

- 500 ml kokosmelk (geen drink kokosmelk, maar kook kokosmelk)

- 4 djeroek poeroet-blaadjes/ citroenblad

- 2 daun salam-blaadjes/ Indonesische laurier

- 1 stengel citroengras, even op hier en daar knakken

- eventueel zout naar smaak

 

VULLING:

- 1 blik jonge jackfruit, uitlekken en met vork helemaal uitpluizen

- 1 ui, middelgroot, grof gesneden

- 3 teentjes knoflook, uitgeperst

- 1 stengel citroengras, even op hier en daar knakken

- 4 djeroek poeroet-blaadjes

- 1 tl kunjit/ kurkuma

- 1 tl ketumbar/ koriander

- 1 tl jinten/ komijn

- wat olie om de boemboe in te bakken

- 2 daun salam

- 100 ml kokosmelk of een stukje santen met 100 ml water

- 3 tl tamarindepasta

- 2 el gula djawa / palmsuiker of meer naar smaak

- eventueel zout naar smaak

 

OVERIGE BENODIGDHEDEN

- stoompan en een kaasdoek of theedoek 

- plastic huishoudfolie

- bakje warm water voor tijdens het rollen

 

BEREIDING:

 

1) Week de rijst EEN NACHT in ruim voldoende water. Spoel de rijst vervolgens af en voeg in een pan de rijst met de kokosmelk, djeroek poeroet, daun salam blaadjes, de gekneusde stengel citroengras en eventueel wat zout toe. Zet de pan op middelhoog vuur en blijf constant roeren totdat de rijst de kokosmelk heeft opgezogen.

 

2) Pak een stoommandje of stoominzet met kaasdoek zodat de rijst niet door de stoomgaten valt, en schep de rijst met alle geurige blaadjes en citroengras hierin. Vul een pan met voldoende water en zet de stoominzet of het stoommandje hierin en breng het water aan de kook. Stoom de rijst voor 35 minuten. Controleer regelmatig hoe gaar de rijst is,  dus even proeven! Je rijst hoort aan elkaar te plakken en wat zacht te zijn, maar mag geen rijstepap zijn!

 

3) Als je rijst gaar is, zet het vuur uit en gooi het hete water weg. Laat de rijst rusten met deksel op de pan totdat je de lemper gaat rollen. Laat de rijst niet te veel afkoelen, want anders is het niet meer kneedbaar!

 

VULLING MAKEN TIJDENS HET STOMEN VAN DE RIJST:

 

4) Doe de uien en knoflook in een keukenmachine samen met 1/3e stengel citroengras (bovenste stuk met de blaadjes), de 2 djeroek poeroetblaadjes en de kruiden zoals kurkuma, koriander en komijn en eventueel wat zout naar smaak. Maal dit tot een pasta: dit is je boemboe.

 

5) Fruit de boemboe in een koekenpan in wat olie op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat je boemboe niet te droog wordt en voeg eventueel een klein scheutje water toe. De boemboe moet lekker geurig zijn, dan zijn alle kruiden en specerijen voldoende verhit om hun smaak af te geven.

 

6) Voeg de draadjes jackfruit en daun salam en de overige ⅔ citroengras gekneusd toe. Roer even goed door en blus af met de kokosmelk. Voeg ook de overige ingrediënten voor de vulling toe. Laat rustig sudderen totdat de kokosmelksaus bijna helemaal is opgenomen. De vulling mag namelijk niet nat zijn. Proef of je jackfruit zacht is, dit kan ongeveer 15 minuten duren. Als je vulling te droog wordt en je jackfruit is nog niet mooi zacht, voeg dan nog een scheutje water toe.

 

7) Zodra de jackfruit vulling klaar is, zet het vuur dan uit en verwijder de stengel citroengras en de daun salam-blaadjes. Laat kort afkoelen terwijl je je keuken klaarmaakt om te gaan rollen…

 

LEMPER ROLLEN:

 

8) Zorg ervoor dat je voldoende plek hebt op je aanrecht of eettafel. Knip een stuk plasticfolie af ter grootte van ongeveer een A4-tje. Schep ongeveer 80 gr van de kleefrijst op de folie. Haal eventuele blaadjes en de stengel citroengras er uit! 

 

9) Vorm de rijst in een rechthoek van ongeveer 10x15 cm (zie foto). Het is vergelijkbaar met het maken van een rol sushi zonder norivel. Als je kleverige vingers en/of lepel hebt, gebruik een bakje warm water om je vingers vochtig te maken.

 

10) Schep dan 15 gr jackfruitvulling in het midden van de rechthoek en zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de vulling helemaal te omhullen met de kleefrijst. Pak de folie met de kleefrijst en rol in de lengte van je af, zodat je een soort sushirol krijgt en de vulling helemaal ‘verdwijnt’ in de kleefrijstrol. Draai de uiteindjes van het folie dicht en zorg ervoor dat je lemper goed ingepakt zit en het een mooie rol is.

 

Lemper kan je in de koelkast bewaren, maar ook goed invriezen. Warm voor gebruik even op in de magnetron in het plastic!

 

Selamat makan! Eet smakelijk!

 

Helaas vergeten om foto's te maken van de ingrediënten. Dus dat komt nog zodra ik weer lemper ga maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0